För att få den senaste uppdaterade informationen om våra aktiviteter, följ oss på vår Facebook-sida: https://www.facebook.com/Digibynorrbotten/. Om du vill prenumerera på vårt nyhetsbrev, maila: marie.nolin@associated.ltu.se
Onsdag 30 oktober 2024, 10:00–15:00, Bygdsiljum & Teams
Välkommen till en inspirationsdag i Bygdsiljum den 30 oktober! Vi delar erfarenheter från Bygdsiljum Utveckling, gör ett studiebesök vid motorstadion och får insikt i projekt som bidrar till byns tillväxt. Skellefteå kommuns nya landsbygdsplan presenteras också. Dagen bjuder på inspirerande presentationer, diskussioner och studiebesök.
Webinar: Civilsamhället - en motor i samhällsomvandlingen
Tisdagen den 4 juni, 2024, kl. 18.30-20.30, Online
Välkommen till detta webinarium som fokuserar på hur civilsamhället kan vara en drivkraft i samhällsutvecklingen. Vi kommer också att utforska hur unga människor kan spela en betydande roll för utvecklingen i sina lokalsamhällen. Ungdomar från Brändön kommer att delta och dela med sig av sina erfarenheter och insikter.
Projektet kommer att finnas på plats under Mötesplats Lycksele och även ställa ut i en monter. Kom och träffas oss där!
Datum: 29 maj ‒ 30 maj 2024
Plats: Hotell Lappland, Lycksele
Tema: Västerbotten, föregångare i omställning. Hur höjer vi tempot?
Tid: 18:30–19:30
Plats: Onlinemöte via Teams
Välkommen till detta digitala möte där vi kommer att inspirera och informera om beredskap i samverkan genom goda exempel. Vi berätta om hur bokbussar kan öka Sveriges beredskap och hur civilsamhället kan vara en del av beredskapsplanerna.
Missade du detta webinar? Kolla på inspelningen här
Datum: Tisdagen den 26 mars, 2024
Tid: 18:00–19:00
Plats: Teams, Onlinemöte
Välkommen till detta digitala möte där vi kommer att inspirera och informera om Samordning av transporter på landsbygder. Att åka ensam till och från jobbet i sin bil är vanligt. När man tänker efter borde det vara ganska logiskt att man delar bil istället och på så sätt sparar miljön och pengar, och har trevligt på samma gång.
Missade du detta webinar? Kolla på inspelningen här
Ett samverkansmöte mellan Övre bygden, Kalix kommun och projektet SMALL. Vi ska diskutera hur man kan utveckla bygden genom samverkan.
Tema: Nuläge och Framtid - vad har vi och vad vill vi utveckla.
Datum: Tisdagen den 14 november, 2023
Tid: 18:00–19:00
Plats: Teams, Onlinemöte
Välkommen till detta digitala möte där vi kommer att inspirera och informera om Digitala Hubbar på landsbygden. Tre byar kommer att dela med sig av sina erfarenheter med befintliga hubbar eller planer på att etablera en.
Missade du detta webinar? Kolla på inspelningen här
Onsdagen den 27 september, 2023, kl. 10.00 - 15.00
Älvsbyn, Hotell Villa Sparta & Online (Teams)
Välkommen till detta möte där vi utforskar digitaliseringens roll i att forma en smart och hållbar landsbygd. Genom att dela exempel på samverkan och innovativa lösningar för byutveckling kommer vi att skapa en dynamisk diskussionsmiljö kring landsbygdens framtid. Vi ser fram emot en givande dag med möjligheter att samarbeta för att forma och utveckla landsbygden.
”Vill vi undvika ökade klyftor mellan stad och land, måste landsbygden digitaliseras i samma takt som i städer”, konstaterar Sofie Lundberg Nilsson.
Läs artikeln (låst) här
23 feb. 2023, 09:00 - 13:00, Luleå
Under denna halvdag kommer ni att inspireras av en av våra bästa hockeyspelare genom tiderna, årets innovatör och en av Sveriges mest jämställda arbetsplatser. Lyssna på hur det går att utmana könsrollerna i öl-branschen, innanförskap, effektivt självledarskap och omedvetet exkluderande uttryck. Ta också del av erfarenheter, tankar och arbetssätt kring hur företag som LKAB och Substorm arbetar med jämställdhet. Läs mer
Välkommen att se våra nya DigiBy-filmer
Välkommen till webinar:
Inkluderande digital transformation – en jazzensemble
Världen blir alltmer digitaliserad och uppkopplad och det påverkar oss alla. Johanna Lindberg och Mari Runardotter liknar digitalisering vid att framföra jazzlåtar, där samarbetet behöver ledas av någon som utmanar ensemblen att våga experimentera. Själva har de experimenterat i Norrbotten i projektet Digiby, med en ensemble bestående av civilsamhälle, företag, kommuner och myndigheter som testar nya digitala lösningar för att öka möjligheten till serviceutveckling i norrbottniska byar.
Se inspelning av eventet här
För mer info, se pdf:erna nedan.
Enkla digitala innovationer kan hjälpa mikroföretagare att stärka sin affär – och bidra till en levande landsbygd. Forskare vid Norrlandsnavet studerar vad som händer när digital teknik införs i småbyar i norra Sverige.
– Vi undersöker vad som händer när små landsbygdsföretag inför digital teknik och hur de kan öka sina affärer genom det. Det gör vi genom att testa digitala tjänster och appar och ser om de skapar något värde för företagare och invånare, säger Anna Ståhlbröst, professor vid Luleå tekniska universitet. Läs mer
DigiBy möte med temat överlämning
Ladda ner presentioner från mötet nedan:
9.30-10.00 Fika
10.00-10.15 Välkommen och presentation av alla deltagare (fysiskt och digitalt)
10.15-10.30 Presentation av DigiBy-projektet och forskningen med fokus på erfarenhetsutbyte, lärdomar & vägen framåt
Johanna Lindberg, projektledare och doktorand, Luleå tekniska universitet
Mari Runardotter, biträdande professor, Luleå tekniska universitet
10.30-11.30 Presentation av piloter med fokus: vad har fungerat bra, lärdomar & väg framåt (5-10 min/pilot)
Bokbuss: Marina Eklund, Regionbibliotek Norrbotten
Informationsskärmar: Marie Nolin, Luleå tekniska universitet
Touchskärmar: Katerina Krsteska, Luleå tekniska universitet
Digitala lås: Sofie Lundberg Nilsson, Luleå tekniska universitet
Paketboxar: Johanna Lindberg, Luleå tekniska universitet
11.30-12.00 Rundvandring i Visningsrummet och DigiBy-piloten Mötesplats
Sanna Wallma, Kalix kommun
12.00-13.00 Lunch på Valhall
Jenny Engström, Verksamhetsledare Råek, Gunnarsbyn, Boden
13.30-14.45 Fika & Gruppsamtal: Erfarenhetsutbyte, affärsmodeller & vägen framåt
Grupper:
Digitalt stöd i Bokbuss
Informationsskärmar & Touchskärmar
Digitala lås & Paketboxar
Hur går vi vidare? / Förslag på nya piloter (för framtida projekt)
Ansvarig: Mari Runardotter, biträdande professor, Luleå tekniska universitet
14.45-15.00 Summering gruppsamtal & avslutning
Mari Runardotter, biträdande professor, Luleå tekniska universitet15.00 Mötet slutar
Onsdagen den 4 maj, 2022, kl. 18.30-19.15, online
Välkommen till ett digitalt möte där vi delar med oss av erfarenheter och lärdomar från vårt pilotarbete med informationsskärmar.
Syftet med skärmarna är att enkelt kunna distribuera samhällsinformation från byar, kommuner m.fl.
Onsdagen den 23 februari, 2022, kl. 18.30-19.30, online
Är du nyfiken på obemannade butiker eller hybridbutiker? Vi delar med oss av erfarenheter från arbetet med digitala lås och obemannade lösningar.
Obemannade – personallösa butiker
Trenden med obemannade butiker har kommit för att stanna. Fler och fler ser möjligheterna, båda centralt och på landsbygden. Det är en traditionell livsmedelsbutik, skillnaden är att den inte har någon kassapersonal, den är obemannad.
Hybridbutik – en obemannad och bemannade butik i samma
Det går även att ha en bemannad butik med kassa och kassapersonal under ordinarie öppettider. När det sen blir kväll eller helg så stänger man butiken och går hem. När kunderna kommer för att handla så identifierar sig kunden och handlar sedan ensam i den nu obemannade livsmedelsaffären.
Presentation från mötet finns nedan.
Inspelningen av eventet går att titta på här:
https://youtu.be/LUUxkK3vON4
Rapport från Digibys höstmöte
Det blev en lyckad träff när Digiby besökte Moskosel. Deltagandet var både fysiskt på plats och digitalt via länk. Det kom deltagare från hela Norrbotten, totalt var vi ca 40 st.
Deltagare på plats fick möjlighet att se tre DigiBy piloter; Digitalt stöd i Bokbussbok, Mötesplatspiloten vilket bestod av Moskosels informationsskärm samt Moskosels digitala och obemannade butik där DigiBy är med och utvärderar digitala lås.
Speciellt roligt tyckte många deltagare att det var att besöka bokbussen, som hade kört ända från Piteå. I bokbussen går det att, förutom att låna böcker, få hjälp med digital rådgivning, prova teknik och ta del av aktiviteter för att öka sin digitala kompetens. Det går att ställa frågor om hur man använder sin mobiltelefon, surfplatta eller dator, hjälp med att ladda ner en app eller få veta hur ett säkert lösenord på Internet ska se ut.
Under mötet hölls presentationer om projektet och piloterna. Det gavs även möjlighet att i worskhopformat prata om piloternas fortlevnad efter projektslut. Vi fick bland annat information om digitala touchskärmar, en skärm där man själv som turist och besökare skall kunna klicka sig fram för att kunna hitta tex andra turistmål på andra orter och närområden, matställen, sevärdheter osv.
Dessutom berättade Erik Mella , näringslivsstateg i Pajala, via länk om deras satsning på " Hubbar " i kommunen. En hubb är en lokal med arbetsstationer, konferensutrustning, kök och gemensamma ytor med möjlighet att hyra en arbetsplats för kortare eller längre perioder. Genom Susanns Lanthandel finns det även möjlighet att hyra boende i samma lokaler. Pajala kommuns roll i hubben är att bistå med viss teknisk utrustning, arbetsplatser, en servicepunkt för kommunmedborgare samt marknadsföring för att synliggöra möjligheten att arbeta på distans i ett naturskönt område.
Nedan går det att ladda ner presentationer från dagen.
För mer information om DigiBys samarbetsprojekt Predictive Movement se pdf filen nedan samt denna film:
https://vimeo.com/641690854/bf500ab92b TID: 30.30 in i konferensen presenteras projektet.
OBS!
Mötet sker både fysiskt på plats i Moskosel och digitalt via Zoom.
Deltar du fysiskt på plats så kommer du i Moskosel att få se 3st DigiBy piloter:
- Mötesplatspiloten (informationsskärm)
- Digital butik (digitala lås / obemannad butik)
- Bokbuss som är Digidelcenter (bokbuss med IT-stöd)
Hur kan digitaliseringen skapa nya möjligheter för serviceutveckling? Och varför funkar inte digitala tjänster alltid där människor bor långt ifrån varandra? I det här webbinariet, som genomfördes den 20 april, berättar Johanna Lindberg, doktorand vid Luleå tekniska universitet, om de tester som genomförs i projektet Digiby.
DigiBys samarbetsprojekt "Smarta Byar" i skånska Veberöd har startat en forskarhub.
Målet är att bli en testby och utveckla smarta och hållbara lösningar. Veberöd har redan implementerat ett antal piloter såsom drönare som flyger medicin åt byborna, smarta träd samt uppkopplade vattenhoar för kor. De hjälper boende på landsbygden att titta på hur teknik kan nyttjas för att lösa problem. I konceptet finns även flera ungdomsreportrar som skriver reportage om byarna som ger positiv reklam.
Läs mer i pdf:n nedan
Hej Malin, du har precis börjat arbeta på företaget NOAH. Vad gör ni?
Vi skapar en ny marknadsplats där konsumenter kan köpa sin mat direkt av producenten. Med hjälp av en mobilapp kommer vi att göra det enkelt att hitta och köpa lokala råvaror.
När kommer ni att lansera appen?
Vi jobbar nu på att designa och testa allt och kommer inom kort låta konsumenter i Luleå och Boden testa den, för att sedan lansera i resten av Norrbotten.
Vad är det som är unikt med just er tjänst?
Vi är de första som erbjuder en fullt automatiserad lösning med hemkörning direkt till kund, inklusive betallösning. Det finns inte om man handlar på bondens marknad eller liknande marknadsplatser.
Hur går leveransen till?
Hemleverans till dörren ska ske genom Svensk Hemleverans och tidningsbuden och kommer att kosta 79 kr per leverans vart du än bor i länet. För den summan kan du som konsument beställa från hur många producenter du vill och även frysvaror.
I den pilot som vi kommer att kör igång nu har vi dock bara leverans i Luleå och Piteå (producenter från hela länet). Du kommer kunna välja att få leverans mån, ons och fredagar på tiderna 11-14, 12-13, 16-17 samt 17-18. Du kan också ha flera levernsadresser om du t.ex. vill får det levererat till jobbet.
De producenter som ansluter sig till er, vad får dem?
Ett helt automatiserat flöde med produktutbud online, betalning och bokföring. Dessutom får dom behålla en större del av värdet på sina produkter samtidigt som de får hjälp med marknadsföringen. Appen kommer vara gratis att använda för producenter. NOAH lägger sedan på en avgift på slutpriset för att täcka bland annat kostnader för utveckling av appen och marknadsföring av plattformen och producenterna.
Och om man vill veta mer?
Då ska man följa oss på Facebook: https://www.facebook.com/noahlocalfood/
Vi har också en hemsida: https://www.noah-food.com
Hej Johan!
Varför finns det ett behov av paketboxar?
E-handeln ökar och paketen blir bara fler och fler. Idag mellanlandar sju av tio e-handelsköp på olika utlämningsställen, troligen för att avhämtning anses som det mest prisvärda och tidsflexibla alternativet. Men redan 2022 beräknas paketvolymen fördubblas och det kommer att kräva nya metoder och vanor.
Så, hur ser framtiden ut och vad vill kunden?
En undersökning visar att 58% ”i mycket stor utsträckning” eller ”i ganska stor utsträckning” vill ha sina beställda varor levererade till en låst box nära hemmet. En ökning med 38% sedan 2017.
Berätta om era boxar.
Våra boxar är modulbaserade och sätts samman efter behov, vi har allt från postfack och paketboxar till kyl- och frysboxar för matleveranser. Systemet är uppkopplat och elektroniskt och administreras på distans, all nyckelhantering och alla besök för att byta namnskyltar försvinner.
DigiBy kommer att möta Smarta Byar Veberöd, Sveriges första Smarta by för landsbygdsutveckling, den 3 juni kl 10-11. Välkommen att delta!
På mötet kommer vi bland annat att prata om deras initiativ "Smarta Byar Hub", en fysisk plats där de tillsammans i byn kommer att forska, testa och utveckla produkter och tjänster som ger ett hållbart och smartare samhälle.
För mer information om Smarta Byar Veberöd, besök:
https://veberod.nu
För mer information om Smarta Byar Hub, se pdf nedan.
För mer information om mötet, kontakta:
Arne Gylling, projektledare DigiBy
Telefon: 070 530 33 39
E-post: Arne.Gylling@ltu.se
Var placeras paketboxarna?
I städer så placeras de framförallt i bostadsfastigheter och arbetsplatser. På landsbygden ser jag att de primärt kommer att placeras i byastugan, lantaffären/närköpet eller någon annan naturlig samlingslokal.
Vad är din vision för era paketboxar på landsbygden?
Jag ser att våra paketboxar fyller ett stort behov på landsbygden. För att landsbygden ska kunna utvecklas krävs en väl fungerande infrastruktur för paketdistribution. Paketboxar skulle kunna understödja denna utveckling.
För att det ska falla väl ut är det dock viktigt att paketboxen är operatörsoberoende dvs att alla paketdistributörer kan leverera in i den. Alternativt att det är en upphandlad service där en oberoende operatör kör alla paket från en distributionshubb till paketboxar på landsbygden.
Berätta om ert samarbetar med DigiBy-projektet!
Jag tog kontakt med projektet och berättade om oss och nu är vi med i utvecklingen av hur paketboxar ska användas i byar.
Vi samarbetar just nu med Åkes Livs i Kikiöjärvi i Pajala och ser fram emot att få samarbeta med fler byar!
Nedan finns presentationerna från det virtuella mötet den 12 maj, 2020 att ladda ner.
Nyhetsbrev från DigiBy 2020:2
DigiBy-on-tour
Vecka 17 planerar DigiBy-gänget att resa runt i länet för att diskutera både pågående piloter och era nya pilotidéer. Ni som vill träffa oss kan anmäla ert intresse via e-post till Arne.Gylling@ltu.se så lägger vi upp en ”turnéplan”.
Nästa projektmöte
Med anledning av att risken för samhällsspridning av coronasmitta (Covid-19) så har vi beslutat att skjuta upp det för våren planerade fysiska projektmötet. Det blir dock ett virtuellt (video) projektmöte den 12 Maj klockan 9-11. Lägg in detta i kalendern redan nu!
Läs mer om det senaste piloterna här:
http://www.digiby.se/piloter-42793430
Läs det senaste från projektet här:
https://app.rule.io/browser/campaign/c/n_4s3x
DigiBy på Facebook
DigiBy har en egen sida på Facebook!
Gå in och följ sidan för att vara säker på att alltid få den allra senaste informationen om projektet. Sök på "DigiBy norrbotten" på Facebook för att komma till sidan.
”Bussig rådgivning” om digitalisering
8 januari, 2020
Veckan före jul träffade DigiBy-projektet Regionbibliotekets IT-pedagog, Marina Eklund, för att prata om hur vi tillsammans skulle kunna utveckla länets bokbussar till ”rullande DigidelCentra”.
På ett DigidelCenter kan man få hjälp med sina digitala frågor, prova teknik och ta del av aktiviteter för att öka sin digitala kompetens. Ett DigidelCenter ska vara lättillgängligt och placerat på bemannade platser med goda öppettider i en kommun. En sådan plats kan till exempel vara ett bibliotek, medborgarkontor, eller varför inte en bokbuss.
På länets vägar rullar idag sju bokbussar och DigiBy undersöker nu möjligheterna för att man förutom att låna böcker även ska kunna få hjälp med ett basutbud av tjänster för digital rådgivning. DigiBy planerar under januari att träffa personalen på bokbussen i Piteå för att ta reda på
förutsättningarna för att ”rulla ut” en pilot i Piteå. Meningen är sedan att successivt utveckla tjänsterna till att gälla samtliga bokbussar i länet.
Landsbygdkonferens i Moskosel
30 november, 2019
Den 30 november ägde en landsbygdskonferense rum i Moskosel, Arvidsjaur. På konferensen presenterade Johanna Lindberg från Luleå tekniska universitet Smarta hållbara byar projektet DigiBy. Övriga punkter på agendan var Moskosels framtid ek. förening som berättade om deras utvecklingsresa, kommunalrådet Sara Lundberg pratade om vad som händer i regionen och det var även en redovisning av projekten Kommun i utveckling samt Hela Sverige ska leva.
Första informationsskärmarna på plats
15 november, 2019
Bland DigiBys pilottester ingår att testa en lösning med informationsskärmar för att enkelt kunna distribuera information från projektet, byarna och kommuner. Just nu startar vi upp de första skärmarna och först ut på banan var Soutujärvibygdens butik. Affären är ett nav för bygden med matvaror, post, apotek, diesel och bensin, utlämningsställe för systembolaget samt ombud för Svenska Spel och bussgods.
På bilden ser vi Barbara Willen, ordförande i den ekonomiska föreningen ”Soutujärvibygden i utveckling” och Ann-Sofie Malmefjäll, landsbygdsutvecklare i Gällivare kommun.
Andra informationsskärmen på plats - nu i Morjärv
15 november, 2019
Segern för Soutujärvibygden att ha den första informationsskärmen på plats var hårfin! Redan samma dag så driftsattes informationsskärmen i Morjärv med hjälp av Lars Bergström, ordförande för Hela Sverige ska leva Norrbotten.
Presentation av projektet på Morgonrock
10 maj, 2019
Arne Gylling, Luleå tekniska universitet
Johanna Lindberg, Region Norrbotten
Staffan Lundberg, Region Norrbotten
Se videon och läs mer här
Projektmöte i Gällivare
6 november, 2019
Nedan finns presentationerna från dagen att ladda ner.
Pilotprojekt för bättre service i norrbottniska byar
1 april, 2019
Hur kan digitala lösningar bidra till bättre service för invånare och företag på landsbygden? I pilotprojektet ”Smarta hållbara byar” ska Luleå tekniska universitet och Region Norrbotten ta hjälp av boende i byar i tolv kommuner i Norrbotten för att utveckla och förbättra samhällsservicen.
Läs mer här
Anropstrafik i Finland
27 juni, 2019
I Finland testas beställande av anropstrafik via en mobilapp. Försöket med att erbjuda beställd, intern kollektivtrafik inleddes som ett treårigt EU-projekt hösten 1998. I dag är Vippari-servicen, så kallad anropsbaserad kollektivtrafik som invånare kan beställa för att ta sig exempelvis hemifrån till skolan eller butiken, en permanent serviceform. Det finns nu fem bussar som vid behov trafikerar i tätt bebyggda områden inom stadens gränser, vardagar klockan 7-17. Servicen är öppen för alla som behöver skjuts inom trafikeringsområden.
Läs mer i dokumentet nedan:
Digitala servicepunkter ska etableras i Norrbotten
1 april, 2019
I projektet ”Smarta hållbara byar-pilottester” ska Luleå tekniska universitet och Region Norrbotten ta hjälp av boende i tolv kommuner i Norrbotten för att förbättra samhällsservicen för invånare och företag på landsbygden. Fokus ligger på digitala lösningar.
Läs mer här
Coops ny lösning för butiker och knutpunkter
4 april, 2019
Fördelarna med kylda e-handelsskåp är att de kan placeras överallt där elektricitet finns. Det kan vara på parkeringen, i villaområden eller vid samlingspunkter.
Läs mer här
Presentation av Förstudien Smarta Hållbara Byar
– hur binder man ihop länets alla satsningar?
29 November, 2018
Johanna Lindberg, Region Norrbotten
Mari Runardotter, Luleå tekniska universitet
Presentation av projektet på AI Innovation Hub Day
10 april, 2019
Anna Ståhlbröst, Luleå tekniska universitet