Nyheter

OBS! 
Mötet sker både fysiskt på plats i Moskosel och digitalt via Zoom.

Deltar du fysiskt på plats så kommer du i Moskosel att få se 3st DigiBy piloter:
- Mötesplatspiloten (informationsskärm)
- Digital butik (digitala lås / obemannad butik)
- Bokbuss som är Digidelcenter (bokbuss med IT-stöd)

Anmäl dig senast 12 november via:
https://simplesignup.se/event/184213-digiby-hoestmoete

Varmt välkommen!

En presentation av DigiBy

Hur kan digitaliseringen skapa nya möjligheter för serviceutveckling? Och varför funkar inte digitala tjänster alltid där människor bor långt ifrån varandra? I det här webbinariet, som genomfördes den 20 april, berättar Johanna Lindberg, doktorand vid Luleå tekniska universitet, om de tester som genomförs i projektet Digiby.

Forskarhub i Veberöd

DigiBys samarbetsprojekt "Smarta Byar" i skånska Veberöd har startat en forskarhub.
Målet är att bli en testby och utveckla smarta och hållbara lösningar. Veberöd har redan implementerat ett antal piloter såsom drönare som flyger medicin åt byborna, smarta träd samt uppkopplade vattenhoar för kor. De hjälper boende på landsbygden att titta på hur teknik kan nyttjas för att lösa problem. I konceptet finns även flera ungdomsreportrar som skriver reportage om byarna som ger positiv reklam.
Läs mer i pdf:n nedanEn intervju med Malin Winsa på företaget NOAH som snart erbjuder hemleverans av lokala råvaror från Norrland

Hej Malin, du har precis börjat arbeta på företaget NOAH. Vad gör ni?

Vi skapar en ny marknadsplats där konsumenter kan köpa sin mat direkt av producenten. Med hjälp av en mobilapp kommer vi att göra det enkelt att hitta och köpa lokala råvaror.
 
När kommer ni att lansera appen?
Vi jobbar nu på att designa och testa allt och kommer inom kort låta konsumenter i Luleå och Boden testa den, för att sedan lansera i resten av Norrbotten.
 
Vad är det som är unikt med just er tjänst?

Vi är de första som erbjuder en fullt automatiserad lösning med hemkörning direkt till kund, inklusive betallösning. Det finns inte om man handlar på bondens marknad eller liknande marknadsplatser.
 
Hur går leveransen till?

Hemleverans till dörren ska ske genom Svensk Hemleverans och tidningsbuden och kommer att kosta 79 kr per leverans vart du än bor i länet.  För den summan kan du som konsument beställa från hur många producenter du vill och även frysvaror.
 I den pilot som vi kommer att kör igång nu har vi dock bara leverans i Luleå och Piteå (producenter från hela länet). Du kommer kunna välja att få leverans mån, ons och fredagar på tiderna 11-14, 12-13, 16-17 samt 17-18. Du kan också ha flera levernsadresser om du t.ex. vill får det levererat till jobbet.
 
De producenter som ansluter sig till er, vad får dem?
Ett helt automatiserat flöde med produktutbud online, betalning och bokföring. Dessutom får dom behålla en större del av värdet på sina produkter samtidigt som de får hjälp med marknadsföringen. Appen kommer vara gratis att använda för producenter. NOAH lägger sedan på en avgift på slutpriset för att täcka bland annat kostnader för utveckling av appen och marknadsföring av plattformen och producenterna.
 
Och om man vill veta mer? 
Då ska man följa oss på Facebook: https://www.facebook.com/noahlocalfood/
Vi har också en hemsida: https://www.noah-food.com


En intervju med Johan Axfors, VD på företaget Renz som jobbar med paketboxar

Hej Johan! 
Varför finns det ett behov av paketboxar?
E-handeln ökar och paketen blir bara fler och fler. Idag mellanlandar sju av tio e-handelsköp på olika utlämningsställen, troligen för att avhämtning anses som det mest prisvärda och tidsflexibla alternativet. Men redan 2022 beräknas paketvolymen fördubblas och det kommer att kräva nya metoder och vanor.

Så, hur ser framtiden ut och vad vill kunden?
En undersökning visar att 58% ”i mycket stor utsträckning” eller ”i ganska stor utsträckning” vill ha sina beställda varor levererade till en låst box nära hemmet. En ökning med 38% sedan 2017.

Berätta om era boxar.
Våra boxar är modulbaserade och sätts samman efter behov, vi har allt från postfack och paketboxar till kyl- och frysboxar för matleveranser. Systemet är uppkopplat och elektroniskt och administreras på distans, all nyckelhantering och alla besök för att byta namnskyltar försvinner.

Välkommen på möte med Smarta Byar Veberöd

DigiBy kommer att möta Smarta Byar Veberöd, Sveriges första Smarta by för landsbygdsutveckling, den 3 juni kl 10-11. Välkommen att delta!

På mötet kommer vi bland annat att prata om deras initiativ "Smarta Byar Hub", en fysisk plats där de tillsammans i byn kommer att forska, testa och utveckla produkter och tjänster som ger ett hållbart och smartare samhälle.

För mer information om Smarta Byar Veberöd, besök:
https://veberod.nu

För mer information om Smarta Byar Hub, se pdf nedan.

För mer information om mötet, kontakta:
Arne Gylling, projektledare DigiBy
Telefon: 070 530 33 39
E-post: Arne.Gylling@ltu.se

Var placeras paketboxarna?
I städer så placeras de framförallt i bostadsfastigheter och arbetsplatser. På landsbygden ser jag att de primärt kommer att placeras i byastugan, lantaffären/närköpet eller någon annan naturlig samlingslokal.

Vad är din vision för era paketboxar på landsbygden? 
Jag ser att våra paketboxar fyller ett stort behov på landsbygden. För att landsbygden ska kunna utvecklas krävs en väl fungerande infrastruktur för paketdistribution. Paketboxar skulle kunna understödja denna utveckling.
För att det ska falla väl ut är det dock viktigt att paketboxen är operatörsoberoende dvs att alla paketdistributörer kan leverera in i den. Alternativt att det är en upphandlad service där en oberoende operatör kör alla paket från en distributionshubb till paketboxar på landsbygden.

Berätta om ert samarbetar med DigiBy-projektet!
Jag tog kontakt med projektet och berättade om oss och nu är vi med i utvecklingen av hur paketboxar ska användas i byar.
Vi samarbetar just nu med Åkes Livs i Kikiöjärvi i Pajala och ser fram emot att få samarbeta med fler byar!

Presentationer från virtuellt möte den 12/5

Nedan finns presentationerna från det virtuella mötet den 12 maj, 2020 att ladda ner.

Nyhetsbrev från DigiBy 2020:2

DigiBy-on-tour
Vecka 17 planerar DigiBy-gänget att resa runt i länet för att diskutera både pågående piloter och era nya pilotidéer. Ni som vill träffa oss kan anmäla ert intresse via e-post till Arne.Gylling@ltu.se så lägger vi upp en ”turnéplan”.

Nästa projektmöte
Med anledning av att risken för samhällsspridning av coronasmitta (Covid-19) så har vi beslutat att skjuta upp det för våren planerade fysiska projektmötet. Det blir dock ett virtuellt (video) projektmöte den 12 Maj klockan 9-11. Lägg in detta i kalendern redan nu!

Läs mer om det senaste piloterna här:
​​​​​​​http://www.digiby.se/piloter-42793430​​​​​​​

Läs det senaste från projektet här:
https://app.rule.io/browser/campaign/c/n_4s3x

DigiBy på Facebook

DigiBy har en egen sida på Facebook!
Gå in och följ sidan för att vara säker på att alltid få den allra senaste informationen om projektet. Sök på "DigiBy norrbotten" på Facebook för att komma till sidan.

”Bussig rådgivning” om digitalisering
8 januari, 2020

Veckan före jul träffade DigiBy-projektet Regionbibliotekets IT-pedagog, Marina Eklund, för att prata om hur vi tillsammans skulle kunna utveckla länets bokbussar till ”rullande DigidelCentra”.
 
På ett DigidelCenter kan man få hjälp med sina digitala frågor, prova teknik och ta del av aktiviteter för att öka sin digitala kompetens. Ett DigidelCenter ska vara lättillgängligt och placerat på bemannade platser med goda öppettider i en kommun. En sådan plats kan till exempel vara ett bibliotek, medborgarkontor, eller varför inte en bokbuss.

På länets vägar rullar idag sju bokbussar och DigiBy undersöker nu möjligheterna för att man förutom att låna böcker även ska kunna få hjälp med ett basutbud av tjänster för digital rådgivning. DigiBy planerar under januari att träffa personalen på bokbussen i Piteå för att ta reda på
förutsättningarna för att ”rulla ut” en pilot i Piteå. Meningen är sedan att successivt utveckla tjänsterna till att gälla samtliga bokbussar i länet.

Landsbygdkonferens i Moskosel
30 november, 2019

Den 30 november ägde en landsbygdskonferense rum i Moskosel, Arvidsjaur. På konferensen presenterade Johanna Lindberg från Luleå tekniska universitet Smarta hållbara byar projektet DigiBy. Övriga punkter på agendan var Moskosels framtid ek. förening som berättade om deras utvecklingsresa, kommunalrådet Sara Lundberg pratade om vad som händer i regionen och det var även en redovisning av projekten Kommun i utveckling samt Hela Sverige ska leva.

Första informationsskärmarna på plats
15 november, 2019

Bland DigiBys pilottester ingår att testa en lösning med informationsskärmar för att enkelt kunna distribuera information från projektet, byarna och kommuner. Just nu startar vi upp de första skärmarna och först ut på banan var Soutujärvibygdens butik. Affären är ett nav för bygden med matvaror, post, apotek, diesel och bensin, utlämningsställe för systembolaget samt ombud för Svenska Spel och bussgods.

På bilden ser vi Barbara Willen, ordförande i den ekonomiska föreningen ”Soutujärvibygden i utveckling” och Ann-Sofie Malmefjäll, landsbygdsutvecklare i Gällivare kommun.

Andra informationsskärmen på plats - nu i Morjärv
15 november, 2019

Segern för Soutujärvibygden att ha den första informationsskärmen på plats var hårfin! Redan samma dag så driftsattes informationsskärmen i Morjärv med hjälp av Lars Bergström, ordförande för Hela Sverige ska leva Norrbotten.

Presentation av projektet på Morgonrock
10 maj, 2019

Arne Gylling, Luleå tekniska universitet
Johanna Lindberg, Region Norrbotten
Staffan Lundberg, Region Norrbotten

Se videon och läs mer här

Projektmöte i Gällivare
6 november, 2019

Nedan finns presentationerna från dagen att ladda ner.

Pilotprojekt för bättre service i norrbottniska byar
 1 april, 2019

Hur kan digitala lösningar bidra till bättre service för invånare och företag på landsbygden? I pilotprojektet ”Smarta hållbara byar” ska Luleå tekniska universitet och Region Norrbotten ta hjälp av boende i byar i tolv kommuner i Norrbotten för att utveckla och förbättra samhällsservicen.

Läs mer här

Anropstrafik i Finland
 27 juni, 2019

I Finland testas beställande av anropstrafik via en mobilapp. Försöket med att erbjuda beställd, intern kollektivtrafik inleddes som ett treårigt EU-projekt hösten 1998. I dag är Vippari-servicen, så kallad anropsbaserad kollektivtrafik som invånare kan beställa för att ta sig exempelvis hemifrån till skolan eller butiken, en permanent serviceform. Det finns nu fem bussar som vid behov trafikerar i tätt bebyggda områden inom stadens gränser, vardagar klockan 7-17. Servicen är öppen för alla som behöver skjuts inom trafikeringsområden.

Läs mer i dokumentet nedan:

Digitala servicepunkter ska etableras i Norrbotten
 1 april, 2019

I projektet ”Smarta hållbara byar-pilottester” ska Luleå tekniska universitet och Region Norrbotten ta hjälp av boende i tolv kommuner i Norrbotten för att förbättra samhällsservicen för invånare och företag på landsbygden. Fokus ligger på digitala lösningar.

Läs mer här

Coops ny lösning för butiker och knutpunkter
 4 april, 2019

Fördelarna med kylda e-handelsskåp är att de kan placeras överallt där elektricitet finns. Det kan vara på parkeringen, i villaområden eller vid samlingspunkter.

Läs mer här

Presentation av Förstudien Smarta Hållbara Byar
– hur binder man ihop länets alla satsningar?

29 November, 2018

 Johanna Lindberg, Region Norrbotten
Mari Runardotter, Luleå tekniska universitet

Presentation av projektet på AI Innovation Hub Day
 10 april, 2019

 Anna Ståhlbröst, Luleå tekniska universitet